Verhoog je productiviteit met een opgeknapt werkplek

Een beter ingerichte werkplek kan een positief effect hebben op je productiviteit. Vier tips om hiermee aan de slag te gaan.

We zouden willen dat het anders was, maar de meeste van ons brengen nergens zo veel tijd door als op onze werkplek. Dat is al reden genoeg om een beetje aandacht te besteden aan hoe deze eruitziet.

Nog interessanter wordt het wanneer blijkt dat een goed ingerichte werkplek daadwerkelijk een positief effect op je productiviteit kan hebben. De redactie van Inc.com is zo vriendelijk om je op weg te helpen met de volgende tips voor het optimaliseren van je werkplek.

4 manieren om je #werkplek beter in te richten voor een hogere #productiviteit

Minimaal is niet optimaal

Slecht nieuws voor de minimalisten. Uit onderzoek onder kantoormedewerkers blijkt dat de productiviteit verhoogd kan worden als werknemers zelf hun eigen werkplek mogen inrichten en aankleden.

Het verhoogt niet alleen de productiviteit, maar kan ook bijdragen aan de cultuur en het karakter van een organisatie. Lara Morrow vertelt aan Inc.com: ‘We gooiden alle bedrijfsregels met betrekking tot de werkplek het raam uit. Bij ons mogen mensen werken in een omgeving waar ze zich prettig bij voelen. We hebben inmiddels minstens twintig posters van Bon Jovi in ons kantoor hangen. Het hoeft dus helemaal niets te kosten om je medewerkers in een fijne atmosfeer te laten werken.’

Gooi wat natuur in de mix

Kijken naar foto’s van de natuur heeft een positief effect op je cognitieve functies. Neem het vooral niet van ons aan, maar ook dit wordt ondersteund door onderzoek. Respondenten die naar afbeeldingen van de natuur keken, waren beter in staat om te herstellen van mentale vermoeidheid en konden hun concentratie makkelijker een herstart geven.

Hang dus wat foto’s van natuurgeweld in het kantoor of bij je werkplek om je door de dag te helpen. Fysieke planten hebben een vergelijkbaar effect.

Omring jezelf met ronde lijnen

Ronde lijnen roepen meer positieve emoties op dan rechte lijnen en hoeken. Als je qua fysieke inrichting van je werkplek een beperkte keuzevrijheid hebt, houd hier dan rekening mee bij de aankleding. Fotolijstjes, pennenbakjes, opbergsystemen … ronde vormen zorgen voor een meer ontspannen gevoel.

Moet je werkplek nou schoon of rommelig zijn?

Hierover zijn de meningen nog behoorlijk verdeeld. Het lijkt er vooral aan te liggen welk doel je wilt bereiken met de inrichting van je werkplek. Onderzoek toont aan dat schone werkplekken goed zijn voor conformiteit en goed gedrag, terwijl een rommelige werkplek een positief effect heeft op creativiteit. Aan jou de keuze welke kant je hiermee op wilt.

Het effect van al deze tips is bevestigd door verschillende onderzoeken, dus als je het bovenstaande te zweverig vindt, heb je vooral jezelf ermee. Waarom zou je het niet eens proberen? Misschien kom je voortaan een stuk energieker en minder gestrest terug van werk.

Bron : Intermediair