Stof op computer is gevaarlijk.

Dat stof niet goed is voor uw computer dat weet u al, maar dat het gevaarlijk is? Dat weten veel mensen niet, de computer kan zodanig heet worden dat de computer kan gaan branden waardoor u mogelijk kans heeft op uitbreiding van een brand, het is dus verstandig om uw computer eens in de maand schoon te laten maken door een specialist.

Hoe ontstaat stof in de computers.

De grootste vijanden van de computer zijn wellicht stof en warmte.  Er zijn twee grote redenen waarom een computer aan de binnenkant na verloop van tijd verandert in een echte stofbak.
Ten eerste is er de statische elektriciteit die als een echte magneet werkt op stofdeeltjes, en ten tweede is er de airflow van de computerkast die lucht van buiten de kast aantrekt, die lucht doorheen de kast jaagt en die (verwarmde) lucht er langs de achterkant weer uit blaast.  Die twee gegevens samen zorgen ervoor dat een computer soms al na enkele maanden een echte stofbak is binnenin.
Dat stof verhindert de afvoer van warmte en zorgt ervoor dat ventilatoren soms veel te veel lawaai maken of zelfs helemaal vastlopen.

Warmte die niet afgevoerd wordt is nefast voor uw hardware en de prestaties van jouw computer.  Eén van de onderdelen die daar heel wat last van hebben is de processor.
Het hart van de computer kan heel warm worden en daarom staat er ook zo een groot koelblok op de processor.  Wanneer dat koelblok en de ventilator vol stof zitten wordt de processor heel warm en in sommige gevallen zorgt dat ervoor dat de computer instabiel wordt.

Laptops gevoeliger.

Laptops zijn nog gevoeliger voor hitte dan desktopcomputers.  Door de smalle behuizing en kleine ventilatoren kan de temperatuur binnenin een laptop hoog oplopen.  Leg de laptop maar eens op jouw schoot terwijl je aan het werken bent, je zal het wel merken.  Het openen van een laptop is niet zo evident (soms speciaal gereedschap nodig) en dat laat je dan beter over aan de computerhandelaar in jouw buurt.  Een laptop met propere ventilatoren binnenin werkt niet alleen stabieler, hij is ook stiller en de levensduur gaat erop vooruit !!

Het spreekt voor zich dat u steeds uiterst voorzichtig moet zijn bij het zelf schoonmaken van een computerkast. Vermijd het aanraken van onderdelen en voelt u zich niet zeker, laat het dan over aan de computerhandelaar of iemand die er meer ervaring mee heeft.